В Україні вшановують річницю Чорнобильської трагедії

ЧОРНОБИЛЬСЬКА АВАРІЯ В ЦИФРАХ:
ЯК ЦЕ БУЛО...

О 1:23 ночі 26 квітня 1986 року в ході екпериментальних тестів на Чорнобильській АЕС відбувся неконтрольнований розгін 4-го реактора, що призвело до двох вибухів.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/fullsize.jpg

Чорнобильська катастрофа мала жахливі наслідки, які ми відчуватимемо протягом багатьох десятиліть. Забруднені території та повітря, велика кількість постраждалих та загиблих унаслідок аварії, неймовірно високі дози радіації, отримані людьми та швидке зростання кількості випадків онкологічних захворювань.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/1 (28).jpg

Існують різні версії причин аварії, деякі деталі вже, мабуть, так і залишаться невідомими, але наслідки – це те, із чим доводиться співіснувати не лише Україні, а й усьому світу.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/2.png

Подробиці аварії на Чорнобильській станції довго залишалися невідомими. Більше того, навіть сам факт вибуху керівництво СРСР намагалося приховати. Деякі дослідники вважають, що навіть зараз нам відомі далеко не всі факти та цифри.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/3 (7).jpg

Вибухи зруйнували реактор і викинули в атмосферу Землі хмару радіоактивного пилу. Вітер поніс ізотопи цезію-137, стронцію-90, урану та інших елементів на північний захід. Це врятувало Київ, Житомир і Чернігів від страшнішого.

Найбільше від наслідків катастрофи постраждали Україна та Білорусь, але радіоактивна хмара, що утворилася після вибуху, облетіла фактично весь світ. Так, перші повідомлення про викид надійшли зі Швеції, коли на одязі співробітників 27 квітня було знайдено радіоактивні частинки. Також радіоактивна хмара накрила собою Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехословаччину, Нідерланди, Бельгію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію та острів Мен.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/4 (12).jpg

Радіоактивну хмару носило над Європою протягом двох тижнів. Поступово утрачаючи свою невидиму загрозу, вона накрила значну територію континенту. Важкі ізотопи осідали на земну поверхню протягом перших кількох днів. Крім України, особливо сильно постраждала Білорусь.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/5.png

Французький Інститут радіаційного захисту і ядерної безпеки оприлюдниванімовану інфографіку, яка показує рух радіоактивних часточок на висоті до 10 метрів в період з 26 квітня до 9 травня 1986 року.

Після ліквідації аварії навколо станції була утворена 30-кілометрова зона відчуження. Вона включає північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, північ Поліського району Київської області (у тому числі смт. Поліське та смт. Вільча), а також частину Житомирської області аж до кордону з Білоруссю.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/SCREEN_ZONA_ZBAGACHENNYA_8.jpg

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/6 (8).jpg

Мирний атом?

31 країна у світі має власні атомні електростанції. Проте, частка ядерної енергетики у глобальному видобутку електроенергії постійно зменшується і зараз становить не більше 10%. І все частіше розвинені країни відмовляються від використання мирного атому. Чому? Тому що аварія на ЧАЕС була не єдиною жахливою сторінкою в історії людства і тому, що ніхто не хоче її повторення.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/7.png

Що буде далі?

ЧАЕС і досі залишається небезпечною. Це чудово усвідомлюють не лише в Україні, а й в усьому світі. Саме тому світова спільнота підтримала та надала допомогу в організації і проведенні будівництва нового об'єкту – арки «Укриття», спорудженого над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/8.png

Що далі буде із зоною відчуження? Перетворювати її на пустелю ніхто не збирався – зараз розроблено цікаві плани з відновлення території.

/Files/images/vihovna/rchnitsya_avar_na_chaes/9.png

Кiлькiсть переглядiв: 474